Recept: Svamprisotto – allt som en god maträtt ska innehålla

Recept: Svamprisotto – allt som en god maträtt ska innehålla

Bunkringen i coronatiderna har varit aningen överdriven såklart. Men det finns likväl några basvaror enligt mig som alltid ska finnas i skafferiet. Huruvida andra anser om detta verkligen är basvaror låter jag vara osagt; vitt och rött vin, parmesan och vitlök. När något gott ska lagas utgår det allra mesta från dessa tre ingredienser. Därför kommer här ett smaskigt recept på en vegetarisk svamprisotto.

Du behöver:

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

9 dl buljong/fond (svamp)

2 msk Olivolja

3 dl Risottoris

2 dl Vitt vin

250 g Svamp (förslagsvis kantareller eller kastanjechampinjoner)

Smör

2 dl riven parmesanost

Salt och peppar

Ruccola att toppa med

Gör såhär:

Finhacka schalottenlök och vitlök, samtidigt kan du hetta upp buljongen.

Fräs all lök i en kastrull men utan att det får färg. Därefter kan du hälla i riset och fräsa det tills det blir glansigt. Häll vinet i kastrullen och låta det koka in i riset. Det är viktigt att insupa den magiska doften när vinet går ner i kastrullen, goda dofter sätter igång aptiten.

Häll i en tredjedel av buljongen och låt det koka in i riset, tillsätt efterhand buljongen medan du rör om. Glöm inte att röra om under hela den här processen. Låt det koka tills kärnan av riskornen har ett visst tuggmotstånd, al dente.

Skiva och ansa svampen. Stek svampen på medelhög värme och krydda med salt och peppar efter smak. Också här viktigt att också insupa den härliga svampdoften.

Tillsätt sedan svampen och parmesan med riset och rör om så att det blir en härlig och krämig risotto.

Toppa med ruccola och riv på lite parmesan på toppen.

Stäng meny