Saffran hör julen till men lussebullsbak kräver tid, bakvana och blir ofta torrt. Saffranskladdkakan bakas både enkelt och snabbt. Det lämnar inte massvis med disk – dubbel belöning för halvt arbete. Helt enkelt den bästa studentjulkakan!
Ingredienser:
100 g smör
½ g saffran
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
smör och ströbröd till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Blanda i socker, ägg och mjöl i kastrullen och rör tills det blir en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Den kan ätas både varm och kall.
Ät med lingongrädde (vispad grädde smaksatt med lingonsylt) eller helt utan tillbehör.
PAULINA MONZÓN