Musik och språk är sammanflätat. När orden inte räcker till uttrycker en del människor vad de känner i toner. Musikproducenten Natali Persson lever på musiken med en dröm att bli producent och artist. I vår släpper hon egen musik under sitt artistnamn Natali Noor och kommer ett steg närmare drömmen.
Vi ses vid Kungsträdgården, det är grått i luften och gatstenen är blank av regn som inte längre faller. Musikproducenten Natali Noor leder mig till sitt förlag RMV på Exercisplan 6, med ingång precis bredvid Moderna Museet på Skeppsholmen. Byggnaden är ett gammalt fängelse där cellerna gjorts om till studios.
Natali Persson, som hon egentligen heter, är en av fyra signade av musikförlaget. Resten av studiorummen hyrs ut till olika producenter och låtskrivare. Som signad får hon hjälp med mycket praktiskt. Förläggaren Tove Alexandersson anmäler låtar till STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå), förhandlar avtal, pitchar låtar till olika artister och parar ihop Natali med olika artister för sessions.
Natalis studio är liten men har allt som behövs. På skrivbordet står en stor datorskärm, bakom ryggen på hennes skrivbordsstol är två fåtöljer placerade och mellan dem ett liten bord. En synth och en mikrofon får också plats. Det är ombonat och ljuset går att justera. Hon väljer en rosalila ton som färgar allt i rummet. I korridoren utanför sitter en skylt bredvid dörren. Persiska viken heter rummet. Natali valde det för namnets skull. Hon tyckte att det passade henne eftersom hennes mamma är från Iran.
– Musik har alltid funnits i mitt liv så det är kul att jag jobbar med drömmen nu, men det känns som jag har långt kvar. Jag har så mycket mål jag vill uppnå, berättar Natali.
Sedan sex års ålder har Natali vetat att hon på något sätt ville jobba med musik. Då tänkte hon främst som sångerska. Hon började göra låtar i Garageband, ett förinstallerat musikprogram på mac-datorer, när hon var tio. Vid arton laddade hon ner musikprogrammet Logic, olika musikbibliotek och började göra musik.
– Något av det roligaste med musik är att få uttrycka sig. Jag har alltid haft behov av att uttrycka mig och det är en så bra outlet.
Det kvinnliga producentnätverket Upfront Producer Network hörde Natalis demos och tyckte att hon hade talang. Hon visste inte att man kunde jobba som musikproducent förrän hon kom i kontakt med dem. De sa “du är en musikproducent” och började visa Natalis demos för olika människor i branschen. Hon testade några musikförlag, men signade hos RMV och blev deras första signing.
2016 valdes Natalis låt till årets Summerburst Anthem. Hon fick spela på alla festivaler: på Ullevi, i Finland, på Gärdet i Stockholm och i Litauen. Det var hennes första försök att göra en house låt och första gången hon DJade live inför tusentals människor.
– Det var då det öppnade upp sig för tanken att bli producent och artist. Jag älskar ju att sjunga, det har funnits med mig sedan jag var sex år.
Musikindustrin är väldigt ojämställd, särskilt inom produktion. Natali berättar att människor fortfarande blir chockade av att hon som 23 årig kvinna producerar. En dålig dag i studion kan väcka frustrerade tankar om att de hon jobbar med ska tro mindre om alla kvinnliga producenter.
– Det suger ju att det ska bli så, att man ska stå för alla kvinnor. Samtidigt vill jag inspirera andra unga tjejer att våga producera och följa sina drömmar. Jag har aldrig själv haft en kvinnlig producent som förebild och jag vill fylla det tomrummet och visa att vi kvinnliga producenter gör grym musik.
Jag sitter i fåtöljen bakom Natali och iakttar det noggranna arbetet. Hon gör omkring tretton tagningar när hon spelar in. Nu går hon igenom sångerskans vocals mening för mening i alla tretton för att hitta de bästa tagningarna.
Natali gungar rytmiskt på stolen när hon lyssnar igenom en låt som hon gjort med Linda Pira. Hon försvinner in i låten och en rosaröd hårslinga vävs mellan fingrarna.
Natali inspireras av verkliga livet när hon gör musik. Men att endast ta av verkligheten finner hon begränsande, så Natali hittar även inspiration i dikter, boktitlar, repliker från filmer och andras livshistorier. Musik och språk är sammanflätat. De områden i hjärnan som styr de olika delarna överlappar varandra och samspelar.
– Det handlar om att ta in sin omgivning och så kanske det blir konst, säger Natali.
I framtiden vill hon fokusera lite mer på sin egen musik och inte bara skriva och producera åt andra. Hon släpper sin nya singel Never Mind (feat. Elsa Levahn) sjätte mars i år och jobbar just nu på en uppföljarsingel.
– En EP i höst på fem till sex låtar hade varit en dröm, men jag tar det låt för låt just nu så får vi se om EPn blir klar tills dess, Natali skrattar entusiastiskt.
Det tar tid att bygga upp en artist och därför har hon hållt sig för att släppa sitt egna material. Natali måste noga tänka på hur hon som artist ska paketeras. Just nu testar hon sig fram med sitt uttryck men vill att kärnan ska vara att kvinnliga producenter finns .
– Det är mycket med storytelling inom musikbranschen. Man ska ha ett budskap och något att säga till världen om man vill bygga upp sig själv som varumärke. Budskapet kan ju utvecklas och förändras över varje release men kärnan är densamma.
PAULINA MONZÓN
Reporter