You are currently viewing Kontantfria butiker i julhandeln kan vara problematiskt för turister och äldre

Kontantfria butiker i julhandeln kan vara problematiskt för turister och äldre

Kortbetalning dominerar kontanter. Fjolårets forskning uppger att 18 procent av handeln
skedde med kontantbetalning.

Digitaliseringen medför en tryggare miljö men också svårigheter för många turister och äldre som ska handla, och under julen blir dilemmat mer märkbart än annan tid på året.
– Det hade inte skadat att ta emot kontantbetalning eftersom dem kunderna är relativt få, säger Felicia Högman, assisterande butikschef.

Under jultider blomstrar butiksbranschen som ofta annars utkonkurreras av internet-handeln. I storstäderna samlas människor för högtidens dekorationer, evenemang och julklappsshopping. I butikerna har hanteringen av pengar ändrats snabbt de två senaste åren. Vissa butiker står kvar vid valörer, medan andra helt och hållet digitaliserat sina betalsätt.

Felicia Dahlin arbetar på Levi’s i Täby där de fortfarande tar emot kontanter.
– Eftersom vi har glasdörrar så kan man se in i butiken när vi räknar kassan på morgon och
kväll, vilket inte är supersäkert om någon som vill åt dem skulle se, säger hon.

I deras butik handlar de flesta trots allt med kort och hon hade gärna sett att alla butiker uteslöt kontantbetalning; något som blir extra angeläget under julhandeln när trycket i butiken är högt och stora summor omsätts.
– Med kortbetalning är det enklare och går betydligt snabbare att hjälpa kunderna. Eftersom få använder kontanter idag har vi ibland också en begränsad växelkassa, vilket kan bli knepigt när vi behöver ge växelpengar på kundens stora sedlar.

Niklas Arvidsson och Jonas Hedman är forskare vid KTH och deklarerade under 2018 vid handelsrådet i Köpenhamn ett slutdatum för Sveriges fysiska pengar. Den 24 mars 2023 kommer Sverige inte att hantera kontanter alls. I en enkät samma forskare gjort är konsumenterna överensstämmande. 18 procent av deras betalningsmetod uppges vara kontant. 

Det finns kända argument för att slopa kontanter. Det blir säkrare för både personal och konsumenter, tar mindre tid för personalen och pengarna kan inte vara förfalskade. Det finns däremot även sämre sidor. Digitaliseringen är ett dilemma för den äldre generationen som alltid haft möjlighet att handla med kontanter. Sveriges storstäder har mycket turister under jul som har en annan norm gällande hantering av pengar.

Felicia Högman arbetar i en kosmetikabutik i Gallerian på Hamngatan i Stockholm.
Företagets butiker slutade ta emot kontanter år 2018, vilket hon inte tycker är bra..
– Jag tycker att det är tråkigt att fysiska pengar inte är lika mycket värda längre.
Häromdagen kom det in ett barn och ville handla, dom använder ofta kontanter. Samma sak
med turister. De tar ut pengar och tror dom kan betala med pengar, men det kan man inte göra, säger hon.

Ur säkerhetssynpunkt tycker hon att det är olika beroende på var butiken ligger. I gallerior finns ingen rädsla över att råka ut för brottslighet eftersom det finns personal och vakter överallt. Butiker har vanligtvis inte långa öppettider, vilket också bidrar till trygghet. Vill tjuvar ”tjuva”, så är det produkterna de tar, och tyvärr ofta obemärkt.
– Det blir fel när människor från andra länder som är vana med kontanter vill handla, och det hade inte skadat att ta emot kontantbetalning eftersom dem är relativt få, säger Felicia Högman.

LOUISE FALK ENFORS
Reporter