You are currently viewing Förut lekte de krig, nu leker de clowner

Förut lekte de krig, nu leker de clowner

Taglinen lyder att ”ta skrattet till platser där skrattet har tystnat”. Till de mest utsatta och traumatiserade barnen kommer organisationen Clowner utan Gränser och ger dem om än ett tillfälligt skratt som förändrar den mörka vardagen.

Clowner utan Gränser är inget nytt fenomen, men deras verksamhet är kanske mer aktuell i Europa än någonsin. Framöver är fler än 20 resor till Greklands kustområden inplanerade, för att finnas på plats där skrattet är som längst bort. Konceptet är enkelt: utbildade cirkusartister, skådespelare och komiker gör en föreställning, främst riktad till barn, innehållande cirkusnummer, publikinteraktion och musik.

I slutet av sommaren besökte ett team från Clowner utan Gränser de krigsdrabbade områdena i östra Ukraina. Under tio dagar hölls 15 föreställningar för uppskattningsvis 3250 personer, både barn och vuxna. Ulf Wahlström, utbildad cirkusartist och lärare på Stockholms dramatiska högskola, var en av artisterna på resan.

–Vi kommer dit och det enda vi gör att skratta tillsammans med barnen, medan andra volontärer arbetar mer konkret med till exempel mat, undervisning eller medicin. Vårt jobb är kravlöst och bara nonsens, vilket jag tror verkligen behövs där, säger Ulf Wahlström.

I Ukraina besökte Clowner utan Gränser städer som gått igenom både ockupation och befrielse.

–Då kan även vuxna ha glädje av att bara få släppa allt det praktiska ett tag, säger Ulf.

Efter föreställningarna får barnen ofta chans att leka en stund med clownerna, innan de åker vidare till nästa spelning.

–Barnen är väldigt intresserade av oss och när de är traumatiserade blir de väldigt fysiska. De vet inte var de ska ta vägen med all energi, berättar Ulf.

Ulf har även upplevt starka ögonblick när föräldrarna kommit fram efteråt.

–De har tårar i ögonen och är så tacksamma för att deras barn har glömt allt och bara skrattat för en stund.

Ett stopp under resan var de tyskfinansierade barackkolonierna i Zaporozhie, tillfälliga boenden för internflyktingar inom Ukraina. Ulf berättar om ett tillfälle då han försökte stilla barn som lekte våldsamma lekar mellan barackerna innan föreställning.

–Det berör mycket att se barn bete sig så. Det är ett tecken på trauma, menar Ulf.

Under resan har artisterna ett intensivt schema. Därför är det främst deras samarbetspartners, biståndsorganisationerna, som kan rapportera vad clownerna har gjort för avtryck på barnen.

–”Förut lekte de krig, nu leker de clowner”, fick vi höra efter att ett gäng hade varit i Rwanda. De leker på ett annat sätt och pratar om oss under en lång tid efteråt, säger Ulf.

Utöver de många resor som Clowner utan Gränser gör, jobbar organisationen också på hemmaplan. Projektet ”Välkommen till Sverige” riktar sig till barn och ungdomar som flytt sitt hemland och sökt skydd i Sverige. För tredje året i rad är det i höst återigen dags för den så kallade Drömgalan. Konceptet går ut på att en privatperson köper en biljett till den stora cirkusgalan, men biljetten ges istället till ensamma eller papperslösa barn och familjer som flytt till Sverige.

Clowner utan Gränser är en växande organisation. Vi hoppas på att kunna fortsätta följa upp projekt i olika länder och att fler organisationer får höra om vårt arbete så vi kan vara med där vi behövs, avslutar Ulf Wahlström.


År 1996 grundades Clowner utan Gränser, som är en obunden ideell organisation. Sedan starten har Clowner utan gränser skrattat ihop med över 1 miljon barn.

Frida Jareteg